2.4. Cisvettregler

Publisert: 16.04.2021

Hvordan skal man snakke om transfolk? Og hvordan skal en oppføre seg?

Cis-vettregler – for alle som ikke er trans!

Kjønnsnormene i samfunnet er så sterke at noen synes det er vanskelig å vite hvordan en skal oppføre seg i møte med folk som bryter med dem – kjønnsnormene altså. Hvordan skal man for eksempel forholde seg til at noen bytter navn eller pronomen? Det hele er i grunn ikke så vanskelig som en kanskje tror. Og om du lurer på begrepet cis – les mer om det her!

Vi har utviklet ti gode tips og cis-vettregler – for alle som ikke er trans:  

1. Spør i tide

Hvordan bør du møte folk? Lurer du på hvem noen er eller hva du skal kalle folk? Vi anbefaler at du gjør som i de tilfellene du lurer på hva folk heter: Spør!

2. Vær åpen

Når noen kommer ut som trans er det lov å spørre, «Hva vil det si?» eller «Hva betyr det?». Ingen forventer at du skal ha full peiling, men vær åpen og lyttende.

3. Ikke snakk om kropper, snakk om hele mennesker

Ikke still for mange eller for intime spørsmål. Å spørre og grave etter detaljer om folks underliv er ikke ok. Uansett kjønn!

4. Ikke anta

Når noen for eksempel kommer ut som dame går det ikke automatikk i at vedkommende ønsker å gå med høye hæler eller kjoler. Alle definerer kjønn på egne premisser.

5. Bruk navnet til folk

Med mindre folk sier noe annet, bruk det navnet folk selv bruker og har valgt. Det er lov å glemme seg, en sjelden gang. Om du virkelig sliter – gå hjem og tren på det.

6. Det er ikke din fortelling!

Aldri fortell andre at vennen din er trans, med mindre du har fått beskjed om å dele det med noen. Det er opp til vennen din å bestemme hvem som skal få vite hva og når.

7. Vær tålmodig

Å finne ut av seg selv og sin egen identitet er en prosess som som de fleste mennesker bruker mange år på. Det gjelder også transpersoner. Gi folk den tiden de selv trenger. Dette kan noen ganger innebære flere navneendringer før de finner noe som sitter.

8. Fleip heller om deg selv enn om andre

Vær kritisk til transvitser i hverdagen. Fleip om transpersoner og menn i kjoler bidrar til å gjøre hverdagen utrygg for transfolk. Vits i vei, men ikke på bekostning av andre.

9. Bruk alltid ønsket pronomen

Hun, han, hen og de er i dag de mest brukte pronomene. Bekreft andre og vis respekt ved å bruke riktig pronomen. Spør gjerne hvilket pronomen de selv bruker.

10. Det er ingen skam å snu

Har du tråkket i salaten og ikke vært helt snill og grei? Ja, da er det best å snu. Start med å si unnskyld og vis forståelse hvis din oppførsel har skapt reaksjoner.

I neste delkapittel tar vi for oss personer med ikke-normativ kjønnskarakteristikker: Kapittel 3: Intersex

Del på: