4.4. Maskuliniserende kjønnsbekreftende behandling
Publisert: 16.04.2021
Maskuliniserende kjønnsbekreftende behandling kan redusere kjønnsdysfori for personer registrert som kvinne etter fødsel og som identifiserer seg som menn eller ikke-binære.
Maskuliniserende hormonterapi
For mennesker som ble registrert som kvinne ved fødsel og som ønsker et mer maskulint utseende, kan man tilføre testosteron. Har man eggstokker vil disse produsere østrogen, men man trenger ikke å undertrykke denne produksjonen utover det å ta testosteron.
Effekter
Det er meget individuelt hvilke effekter man får og hvor raskt man merker det, men generelt kan man si at det å tilføre kroppen testosteron fører til følgende effekter på sikt:
- Fetere hud og i noen tilfeller kviser og akne
- Mer kroppshår og ansiktshår (skjegg)
- Økt muskelmasse og muskelstyrke
- Mer maskulin fettfordeling, fettet flytter seg fra bryster og hofter til magen
- Slutter å ha mensen og menstruasjonssyklus
- Større klitoris
- Dypere stemme
- Tynnere slimhinner i skjeden
- Hårtap på hodet
Bivirkninger som kan forekomme:
- Farlig forhøyet blodprosent
- Farlig forhøyede leververdier
Dette er ikke en fullstendig liste, så om du vurderer hormonbehandling må du snakke med legen din.
På grunn av de potensielle bivirkningene og det faktum at hormonterapi har delvis irreversible effekter på kroppen, er det meget viktig at man tar hormoner i samråd med lege og under god oppfølging slik at man tar vare på egen kropp og helse.
Veilederen “Endocrine Treatment of Transsexual Persons: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline” gir en innføring i hvilke effekter og bivirkninger hormoner har og hvordan de burde gis og følges opp av helsepersonell.
Reproduksjon
Om man ønsker å fjerne reproduktive organer eller om man ønsker å gå på hormoner bør man tenke over hvorvidt man ønsker å bevare muligheten til å lage barn. Testosteron reduserer sjansen for graviditet og fertilitet, og mange vil oppleve å bli sterile etter hvert. Det er dog flere eksempler på mennesker som har gått på testosteron en periode i livet sitt, sluttet med testosteron og så blitt gravide.
Det er mulig å fryse ned eggceller. Snakk med legen din om muligheter for å fryse ned eggceller i Norge eller utlandet.
Brystoperasjoner
En del mennesker ønsker å redusere eller fjerne mengden fett på brystkassa si. Noen har også ønske om å redusere størrelsen på brystvortene. Om du planlegger å begynne med eller går på testosteron kan det være lurt å gjøre dette i ett år før du fjerner fett på brystkassen. Dette er fordi testosteron bidrar til å redusere mengden fett i dette området, noe som for enkelte gir god nok effekt og som for andre gjør operasjonsresultater bedre. Om du ikke planlegger å ta testosteron eller om du opplever at det ikke er mulig eller hensiktsmessig å vente til du har gått på testosteron i et år kan man likevel fjerne eller redusere mengden fett på brystkassen.
Om man ønsker å redusere størrelsen på brystene men ikke fjerne dem helt kan dette gjøres som en vanlig brystreduksjon.
Genitalekirurgi
Noen mennesker med eggstokker og livmor kan ha behov for å fjerne disse. Noen kan ønske å fjerne det for å føle seg mer komfortabel med sin egen kropp, andre kan for eksempel oppleve smerter eller hormonell ubalanse som gjør at man velger å fjerne dem. Dette er som oftest enkel kirurgi. Å fjerne reproduktive organer fører til at man mister evnen til å lage barn. Når man tar bort eggstokkene må man tilføre kroppen kjønnshormoner resten av livet. Det er for mange ønskelig å tilføre testosteron, men det er også mulig å tilføre østrogen og andre kjønnshormoner om man ikke ønsker de maskuliniserende effektene testosteron har. Det å fjerne reproduktive organer kan ha en del bivirkninger, som f.eks. økt sjanse for å få problemer med urinveisinfeksjoner, inkontinens og tørrhet i skjeden. Det er i utgangspunktet ikke medisinsk nødvendig å fjerne eggstokker og livmor om man går på testosteron, dette er altså noe du velger helt selv.
Man kan også rekonstruere ytre kjønnsorgan så de ligner mer på en tradisjonell penis. Dette gjøres i all hovedsak på to ulike måter. Man kan bruke det vevet som allerede finnes der og konstruere en liten men funksjonell penis av klitoris. Dette kombineres ofte med testikkelimplantater i ytre kjønnslepper og helt eller delvis lukking av skjeden.
Den andre hovedmetoden er å transplantere vev til området fra arm, lyske eller andre deler av kroppen. Da får man en penis som er relativt stor, men som ikke kan erigeres og som ikke er særlig følsom.
Neste delkapittel tar for seg kjønnskorrigerende behandling, altså behandling som ikke er medisinsk nødvendig og som er gjort for å gjøre kropper mer kjønnsnormative med varierende eller manglende informert samtykke. 4.5. Kjønnskorrigerende behandling – ikke selvvalgt