LHBT? LHBTIAQS?

Publisert: 18.03.2021

Hva står LHBT for? LHBT? LHBTIAQS? Du har sikkert lest eller hørt LHBT bli brukt som begrep, og du vet kanskje også hva bokstavene står for: lesbisk, homofil, bifil og transperson. De ulike bokstavene står for ulike identiteter. L, H og B handler om seksualitet og står for ulike seksuelle orienteringer. T handler derimot om […]

Du har sikkert lest eller hørt LHBT bli brukt som begrep, og du vet kanskje også hva bokstavene står for: lesbisk, homofil, bifil og transperson. De ulike bokstavene står for ulike identiteter. L, H og B handler om seksualitet og står for ulike seksuelle orienteringer. T handler derimot om kjønn, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

Det finnes også flere bokstaver som noen ganger brukes sammen – for eksempel LHBTI, LHBTIQ, og LHBTIS, LHBTIAQS.

L – Lesbisk brukes for å beskrive kvinner kvinner som blir tiltrukket og/eller forelsket i kvinner.

H – Homofil brukes som oftets for å beskrive menn som blit tiltrukket og/eller forelsker seg i andre menn. Det kan også brukes for å beskrive mennesker som blir tiltrukket og/eller forelsket i person av samme kjønn som en selv. 

B –  Står for bi og kommer fra gresk for ordet ”to”. Bi Tiltrekkes av eller forelsker seg i mennesker uavhengig av hvilket kjønn den andre har. Bryter med forståelsen av to grupper hetero/homo! mulighet for forelskelse til alle mennesker ikke bare mennesker med ett bestemt kjønn. Inkluderer også å tiltrekkes transpersoner (synonymt med panfil) Misforståelse at bifile må ha forhold til flere kjønn for å være tilfreds. Gresk ord ”alle” Uavhengig av kjønn. Finnes flere enn to kjønn. Bredere perspektiv, forelskelse i menneskers personligheter uavhengig av kjønn, klasse, etnisk bakgrunn, funksjonsevne, alder m.m

T –  Trans er et samlebegrep for personer som opplever å ha en annen kjønnsidentitet enn den de ble tildelt ved fødsel. 

I – Intersex og interkjønn er samlebetegnelser for et spekter av ulike tilstander av atypisk kjønnsutvikling. Kropper kommer til verden i mange varianter. – Mellom 12-15 babyer i året hvor man ikke vet hvor man skal krysse av. (Heftet mann kvinne & meg). Enkelte mennesker er født med kropper som legene ikke helt vet om de skal kalle jentekropper eller guttekropper. Trans og inter er ikke det samme, men begge grupper bryter med noen forventinger samfunnet har til kjønn og kropper.

A står for aseksuell og aromantisk. Innebærer at man ikke, eller i liten grad føler seksuell tiltrekning eller får romantisk følelser for andre. 

Q står for Queer og Questioning, og kan brukes bade for å beskrive normbrytende seksualitet og kjønn, og for de av oss som er usikre eller utforskende og spørrende

S star for Skeiv og Spørrende, Skeiv er et norsk begrep for queer og kan brukes både for å beskrive normbrytende seksualitet og kjønn, og kan også representere de av oss som er usikre eller utforskende og spørrende. Skeiv og Queer brukes som et samlebegrep, som en identitetsbetegnelse og er også et akademisk begrep som brukes innen forskning.