Hvorfor oppsøker ikke skeive voldsutsatte hjelp?
Publisert: 29.04.2021
Selv om skeive kan være sårbare for vold i nære relasjoner, er det mange som ikke oppsøker hjelp. I denne delen vil du få en oversikt over de ulike faktorene som gjør at voldsutsatte skeive vegrer seg for å oppsøke hjelpeapparatet. Vi håper at dette kan hjelpe deg med å bli mer oppmerksom på skeive brukeres ulike behov.
Denne bolken har vi delt inn i ulike barrierer som hindrer skeive voldsutsatte å få den hjelpen de har rett på. Under kan du se en oppsummering av barrierene som du finner i menyen.
- I «Frykt for diskriminering» kan du lese om hvordan mange skeive unngår å søke hjelp fordi de frykter å ikke bli tatt på alvor, bli møtt med fordommer eller ikke føle seg inkludert i hjelpetilbudene. Dette gjelder særlig når hjelpen oppleves som tilpasset kun heterofile ciskvinner.
- I “Stigma, skam og minoritetsstress» vil du få innsikt i hvordan skeive kan vegre seg for å søke hjelp på grunn av skam og stigma over egen identitet, eller frykt for å bli “outet” (at identiteten deres blir avslørt). Du vil også lære om minoritetsstress, et begrep for den ekstra belastningen ulike minoriteter opplever, som kan forsterke sårbarheten og skape barrierer.
- I «Ulikhet i maktforhold» vil du lære hvordan makt, kontroll og frykt for isolasjon i skeive relasjoner kan gjøre det ekstra vanskelig å bryte ut.
- I delen «Skeive familierelasjoner» vil du få innsikt i hvordan ikke-normative familierelasjoner blant skeive kan føre til utfordringer både i å bli forstått av hjelpeinstanser og i å få juridisk eller praktisk støtte ved brudd med en voldsutøver.