Alternativ 2 Del 2 Visste du 5

Publisert: 11.02.2022

I 2016 ble Lov om endring av juridisk kjønn vedtatt. Loven innebærer at man i dag kan endre juridisk kjønn uten krav om diagnose eller medisinsk behandling. Før lovendringen i 2016 var det krav om å gjennomføre steriliserende medisinsk behandling for å endre juridisk kjønn. I Norge kan alle over 16 år endre juridisk kjønn. […]

Foto: Fotograf ukjent. SKA/A-0009 LLH Bergen og Hordaland, Skeivt arkiv.

I 2016 ble Lov om endring av juridisk kjønn vedtatt. Loven innebærer at man i dag kan endre juridisk kjønn uten krav om diagnose eller medisinsk behandling. Før lovendringen i 2016 var det krav om å gjennomføre steriliserende medisinsk behandling for å endre juridisk kjønn.

I Norge kan alle over 16 år endre juridisk kjønn. Er du mellom 6 og 16 år må du ha samtykke fra minst én foresatt.

Synlighet, demonstrasjoner og prideparader har vært viktig virkemidler for å skape endring i Norge og internasjonalt. 

Pride oppsto som minnemarkering for Stonewall-opprøret 28. juni 1969. Klientellet på baren Stonewall Inn i New York City hadde over lang tid blitt trakassert av politiet, og gjorde denne kvelden opprør mot politiet sine arrestasjoner. Opprøret har blitt ståande som eit viktig symbol og startskudd for moderne skeiv rettighetskamp. Diskresjon og undertrykking ble byttet ut med stolthet, åpenhet og krav om rettigheter.

Når ble Pride markert for første gang i Oslo?

  • 1974
  • 1988
  • 1991