Reaksjoner og følelser etter vold i nære relasjoner
Publisert: 29.04.2021
Du trenger ikke ha bestemt deg for hva du vil gjøre for å be om hjelp. Det er helt greit å være usikker – du kan få støtte til å sortere tankene og følelsene dine.
Hvis du opplever vold, trusler eller tvang, er det et klart tegn på at relasjonen ikke er sunn. Du har rett til å beskytte deg selv ved å forlate situasjonen og relasjonen, og det er ikke ditt ansvar å bære byrden av en annen persons problemer.
Det er helt vanlig å kjenne på mange forskjellige følelser ovenfor en person som gjør deg vondt. Kanskje er du fortsatt glad i voldsutøver og får dårlig samvittighet fordi du tenker på å forlate hen. Kanskje ønsker du å glemme alt det vonde og heller fokusere på de gode sidene hens og de fine stundene som dere har hatt sammen. Eller kanskje kjenner du at det er vanskelig å forlate voldsutøver fordi hen selv er sårbar.
For noen kan det være vanskelig å forlate en voldelig relasjon fordi man føler på skam eller skyld for å bli utsatt for vold, spesielt når det kommer fra en nærstående. Det er viktig å huske at voldsutøver gjerne påfører deg skyld og skam for å rettferdiggjøre volden du blir utsatt for. Du skal vite at å føle på skyld og skam er en vanlig reaksjon på vold, og disse følelsene er noe du kan få hjelp til å bearbeide.
Kjærlighet og omsorg skal ikke komme på bekostning av å ta vare på deg selv. Du har også rett til å prioritere din egen trygghet – uten å føle skam og skyld. Husk at det finnes ressurser og støtte tilgjengelig for deg, fra organisasjoner og offentlige institusjoner som har spesialisert seg på å hjelpe i slike situasjoner.
Du kan be om hjelp for å snakke om situasjonen du befinner deg i selv om du ikke har bestemt deg for hva du vil gjøre.
Du fortjener å ha relasjoner der du føler deg trygg, respektert og elsket, og et liv fritt fra vold.