Det finnes mange som kan hjelpe deg. Du har rett til hjelp mot vold. Dette inkluderer helsehjelp for fysiske og psykiske skader, et trygt sted å være og tilrettelagte tiltak til å komme deg ut av en skadelig relasjon.
Det finnes mange som kan hjelpe deg. Du har rett til hjelp mot vold.
Dette inkluderer helsehjelp for fysiske og psykiske skader, et trygt sted å være og tilrettelagte tiltak til å komme deg ut av en skadelig relasjon.
Krisesentre skal gi et helhetlig tilbud til deg om du er utsatt for vold. Alle kommuner skal ha et krisesentertilbud. Det skal være tilrettelagt dersom du har en funksjonsnedsettelse. Du trenger ikke å være i akutt fare for å oppsøke et krisesenter. Mange krisesentre har hemmelig adresse, og alle har taushetsplikt. Du kan være anonym, og du må ikke bo på krisesenteret for å få hjelp. Du kan også ta kontakt for samtaler og veiledning. Krisesenterne kan ta imot både deg og barna dine.
Ansatte på krisesentre har mye kunnskap om ulike former for vold, og kan hjelpe deg med å bryte en usunn relasjon på en trygg måte.
Krisesentre har flere tilbud, blant annet:
- et trygt sted å bo i en begrenset periode
- samtaler
- hjelp til kontakt med hjelpeapparatet
- informasjon om rettigheter og muligheter
- veiledning (inkludert juridisk veiledning)
- samtalegrupper og aktivitetstilbud
- oppfølging
Informasjon om ditt nærmeste krisesenter, oversikt over andre hjelpetilbud og andre råd kan du finne på dinutvei.no
Dersom krisesenteret mangler tilrettelegging, eller hvis det ikke føles trygt og inkluderende, kan du ta kontakt med kommunen din for å bli tilbudt et annet alternativ. I noen tilfeller kan et krisesenter være fullt, eller du kan ha behov for andre tilbud. Krisesentrene og kommunene skal i slike tilfeller tilby deg andre alternativ.
Andre som kan hjelpe deg:
Fastlegen din kan være en person å snakke med i møte med vold. Her kan du få henvisning til ulike helsetjenester, og fastlegen kan gi deg informasjon om ulike tilbud og støtteordninger som ikke krever henvisning. Fastlegen har taushetsplikt.
Politiet kan gi beskyttelse gjennom besøksforbud, kontaktforbud, og voldsalarm. De kan også hjelpe med anmeldelse av voldshendelser og gi råd om sikkerhetstiltak.
NAV kan hjelpe deg dersom du trenger en annen bolig, økonomiske støtteordninger og andre sosiale tiltak. NAV har taushetsplikt.
Barnevernet kan gi deg støtte og bidra med hjelpetiltak for deg og dine barn.
Vi oppfordrer alle som er utsatt for vold i nære relasjoner om å søke hjelp. Du er ikke alene, og det finnes støtte tilgjengelig for deg.