Bakgrunn
I 2019 fikk Skeiv kunnskap midler til å utvikle og kvalitetssikre
et prosessorientert kompetansehevingstilbud for primærhelsetjenesten i Oslo kommune.
Diverse studier viser at skeive ofte har mindre tillit til helsepersonells kompetanse om kjønn og seksualitet enn den øvrige befolkningen. Studier viser også at personer i endel profesjoner opplever å ikke ha nok kunnskap om temaet. I en svensk studie svarte 71% av respondentene at lhbt-sertifisering har betydning for deres valg av helsetjeneste (Tapper 2016).
Regnbyefyrtårn ble utviklet etter modell fra HBTQ-sertifiseringer i Sverige. I mars 2019 ansatte vi en prosjektleder til å gjennomføre et ett-årig pilotprosjekt. Pilotprosjektet hadde oppstart mars 2019, og ble avsluttet høsten 2020. Erfaringer og anbefalinger for det videre arbeidet med kvalitetsmerket ble oppsummert i en rapport.
Regnbuefyrtårn ble lansert og gjort tilgjengelig for arbeidsplasser og tjenester i mars 2021. Første virksomhet godkjent som Regnbyefyrtårn er Stensløkka ressurssenter.
- Ahlsdotter, Maria (2016) Slutrapport projekt Hbtq-diplomering - Resultat och erfarenheter. Lafa – enheten för sexualitet och hälsa. Lest: 28.05.2021
- Tapper, Nathalie (2016) Spelar hbtq-diplomeringen någon roll? En utvärdering av hbtq-diplomeringen med fokus på Västra Götalandsregionen. Kandidatuppsats i offentlig förvaltning [VT16] Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.