Vold mot skeive i nære relasjoner
Publisert: 29.04.2021
En nær relasjon kjennetegnes ved at du kjenner den andre personen godt. Det kan være en kjæreste, en elsker, en nær venn eller et familiemedlem. Under vil du få vite mer om hva som kjennetegner vold i nære relasjoner i et skeivt perspektiv.
Nære relasjoner i følge straffeloven
Når vi snakker om vold i nære relasjoner, mener vi vold som skjer mellom personer som har eller har hatt en nær tilknytning til hverandre. Ifølge straffeloven (§ 282) gjelder dette blant annet:
- Nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer
- Barn, barnebarn eller andre slektninger i rett nedstigende linje
- Foreldre, besteforeldre eller andre slektninger i rett oppstigende linje
- Personer som bor i samme husstand
- Personer man har omsorgsansvar for
Dette betyr at vold fra for eksempel en partner, forelder, søsken, barn eller noen du bor sammen med, regnes som vold i nære relasjoner under loven.
I denne veilederen inkluderer vi også kjærester, partnere, valgt eller funnet familie og nære venner i begrepet «nære relasjoner». Vold mot skeive kan skje i familier, skeive og heterofile partnerskap, i andre nære relasjoner og miljøer.
I tilfeller der relasjonen du har til voldsutøver ikke dekkes av straffeloven har du uansett rett på hjelp og støtte.
Kjønn og seksualitet avgjør ikke hvem som utøver eller rammes av vold
Noen skeive opplever at det i tillegg kan være krevende å anerkjenne volden en blir utsatt for fordi voldserfaringen ikke ligner samfunnets generelle oppfatning av vold. Når det snakkes om vold i nære relasjoner så blir det ofte forstått som noe en mann utøver mot en kvinne. Men vold er vold uansett hvilken kjønnsidentitet og seksualitet både voldsutøver og du har.
Som skeiv og voldsutsatt kan du også stå ovenfor noen særegne sårbarhetsfaktorer, slik som trusler om å bli “outet” eller at noen tar kontroll over kjønnsuttrykket ditt eller tilgangen din til kjønnsbekreftende behandling. I neste del “Hva er vold?” kan du lese mer om ulike former for vold, og hvordan dette kan ramme skeive på særegne måter.
Om du er skeiv og blir utsatt for trusler, krenkelser, vold eller overgrep kan du søke hjelp fra krisesentre og andre hjelpetilbud som har forståelse og kunnskap om situasjonen du står i. Med denne ressursen håper vi at du kan få verktøyene du trenger for å få tilgang til hjelp og at du får oversikt over dine rettigheter.
Du skal kunne kjenne deg trygg i en nær relasjon uavhengig av kjønnsidentitet, seksualitet eller hvordan dine nære relasjoner ser ut. Det kan ta tid å anerkjenne at du blir, eller har blitt, utsatt for vold, og veldig vondt å anerkjenne at en du er glad i utsetter deg for vold og/eller overgrep.
Det finnes mange som vil og kan hjelpe deg til både å forstå volden og komme deg bort fra den.